När man tänker på stora företag kommer USA ofta snabbt upp i huvudet. Men vilka är egentligen de äldsta varumärkena i världen, och var kommer de ifrån?

Asien har antika företag

Alla vet att till exempel Coca-Cola är ett av de äldsta och mest kända varumärkena i världen, men det finns flera exempel på företag som med råge är äldre än dem. Det äldsta företag, som fortfarande är aktivt, kommer nämligen från Japan.

Det heter Kongo Gumi och är ett byggföretag. Redan år 578 grundades den här byggjätten och har under de här nära 1500 åren fortsatt att utvecklas. De är dessutom inte det enda företaget från Asien med en lång historia.

Koman och Genda Shigyo, också från Japan, grundades innan år 1000 och har därmed en lång historia. I Europa är tyska vinförtaget Staffelter Hof det äldsta. Därefter kommer till exempel brittiska Otterton Mill men även fler tyska samt franska företag. Just de varumärkena riktar precis som Staffelter Hof in sig på alkoholhaltiga drycker. Såväl vin som öl. Ett av de mest välkända varumärkena är annars puben Adam & Eva som ligger i Norwich.