Varumärken internationelltVarumärken internationellt

Varumärken i SverigeVarumärken i Sverige

Varumärkens historia och framtid

Ett varumärke har många olika syften och fördelar. Det finns många anledningar till att varumärke finns dessutom, och i vissa fall kan det krävas ett skydd.

Varumärken har funnits länge

I hundratals år har det funnits olika sorters varumärken. Det här begreppet kom framför allt till för att kunna skydda namn och produkter som vissa företag tog fram. Det här var nödvändigt då världen under framför allt 1800-talet förändrades kraftigt i form av flera nya faser inom industrialiseringen, bland annat.

Ett av de riktigt stora företagen som blev varumärke tidigt var Coca-Cola. Den populära drycken finns i praktiskt taget hela världen och är den mest sålda drycken någonsin. Företaget grundades i Georgia 1886 och populariteten uppkom snabbt. Tack vare det här behövde något göras. För att inte vem som helst skulle kunna ta deras namn, logo eller försöka komma åt produkten lyckades Coca-Cola varumärkesskyddas.

Ännu viktigare idag

Många större företag har gott samma väg, både tidigare genom historian, men inte minst i modern tid. Tack vare den enorma utveckling av teknologi som pågått under flera decennier har det gjort att det blivit mer och mer nödvändigt. Av flera anledningar.

En anledning är att det är lättare med så kallade scams och kopior. I de flesta länder säljs kopior på produkter. Inte minst vad gäller gläder och textil, skor inkluderat, där till exempel Nike- och Adidas-skor oftast säljs som kopior. För att skydda sina produkter och hela namnmärke finns därför det så kallade varumärkesskyddet.

Vissa företag behöver framför allt skydda sitt namn, andra sin produkt och i vissa fall båda två. När det kommer till fallet om Coca-Cola gäller det båda två. Dels då namnet är välkänt över hela världen, och dels då produkten är något som många hade velat lägga vantarna på. Av den anledningen är det av största vikt att de stora företagen faktiskt kan skydda sitt företag på det sättet.

McDonald’s kan anses vara ett liknande fall. Precis som dryckesföretagen har snabbmatsföretaget ett enormt stort rykte. Under 2020 fanns över 37 000 restauranger i nära 120 länder, vilket gör McDonald’s till ett av världens absolut största företag, och helt klart det största inom branschen. ”Donken” har dessutom väldigt många olika produkter, i form av framför allt hamburgare. Trotjänaren Bic Mac introducerades under slutet av 1960-talet i USA och har ett eget varumärkesskydd.

För de nya företagen som startas kan det ofta vara aktuellt med ett skydd. Det beror oftast från fall till fall. Ett mindre nystartat företag i Sverige brukar inte per automatik göra det, medan de bolagen som redan från start är stora brukar utgå ifrån att registrera det. Att känna igen ett varumärkesskyddat företag är dessutom enkelt, då det har ett upphöjt ”TM” efter namnet.

Varumärken som har förändrat världen

Alla vet att det finns stora företag i världen. Vissa större än andra, och några har dessutom lyckats förändra världen på ett helt unikt sätt.

Amerika, storföretagens Mecka?

Vad har Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s och Nike gemensamt? Förutom att de är några av världens största företag är de alla från USA. Nordamerika har historiskt sett tagit fram några av de allra största internationella varumärkena i hela världen, och ses ibland som företagsvärldens Mecka. Verksamheterna har dessutom förändrat världen på flera sätt.

Såväl McDonald’s som Coca-Cola finns över nästa hela världen och omsätter flera miljarder dollar per år tillsammans. Bara i Sverige omsätter cola över fyra miljarder konor och är precis som i västvärlden som i andra delar den mest sålda drycken utan större konkurrens. Inom Coca-Cola-koncernen finns bland annat Sprite och Fanta, vilket gör att försäljningen från koncernen totalt ökar rejält.

Nike grundades knappt 80 år efter Coca-Cola och riktar in sig på sportindustrin, inte minst skor, men även sportkläder. Med intäkter på i runda slängar 37 miljarder dollar per år har det Oregon-baserade företaget placerat sig i världstoppen.

De har även en konkurrent i form av Adidas, som dock grundades i Tyskland. Adidas må ha ungefär hälften av Nikes intäkter, men är dock i Europa. Båda företagen har också varit viktiga delar för sportbranschen. Med enorma avtal med idrottsprofiler har man lyckats etablera sina varumärken över nästa hela världen.

Även Sverige har sina jättar

Sverige är ett litet land till antalet invånare, och även till ytan, om man jämför med USA. Men när det kommer till storföretag är Sverige ett av de länder med flest giganter per capita. Ett av de klart största i Sverige och världen är IKEA. Smålandsföretaget har konkurrerat ut många verksamheter i Sverige och ses nu mer som ett självklart alternativ för många invånare i världen när de ska köpa nya möbler eller inredning.

Spotify är också ett svenskt företag som inom musikbranschen är bland de största. De är dessutom den största streamingtjänsten för musik i världen och används av miljontals användare varje dag. Tillsammans med Volvo, som dock inte är helsvenskt längre men grundades i landet, utgör de några av de större företagen från landet. Det med flera andra uppstickare och nya företag som dyker upp varje år.

Hur länge gäller varumärkesskyddet?

Om någon nämner ett varumärke tänker många direkt på varumärkesskydd. Men vad innebär det här mer exakt, och hur länge gäller ett sådant skydd?

Skyddar namn och logo

I synnerhet kan man säga att ett varumärkesskydd är till för att hjälpa företag. Vare sig det är ett miljardföretag eller en mindre verksamhet ska det skydda från att obehöriga missbrukar till exempel namnet. I Sverige gäller varumärkesskyddet i tio år och därefter går det att förlänga det skyddet med ytterligare tio år i taget.

Det finns många som skulle utnyttja större företags namn i sin egen marknadsföring. För fallet McDonald’s är det inte ovanligt. Att försöka dra nytta av deras namn, logo eller slogan är det många som gör över hela världen. Men tack vare deras skydd, och stora varumärke med många jurister, är det praktiskt taget omöjligt. Det vill säga att det är nästan omöjligt att låtsas vara snabbmatsrestaurangen utan att förvänta sig en stämningsansökan.

Det är inte bara namnet i sig som skyddas. Logo:n är som tidigare nämnt något som behöver hängas och det görs också via varumärkesskyddet. Då syns ett ”TM” som är upphöjt bakom namnet. Men samma sak gäller för produkter i många fall.

Vare sig det handlar om en hamburgare, sko eller möbel så kan de skyddas. Det görs också på flera sätt. Själva namnet på varan tas i försvar av myndigheter men det går inte heller att stjäla den. Det vill säga att ett annat företag helt enkelt kopierar produkten. Det förekommer förvisso många kopior när det gäller kläder och skor från såväl Adidas som Nike. Men det här görs dock olagligt och säljs inte i officiella butiker.

De äldsta företagen i världen

När man tänker på stora företag kommer USA ofta snabbt upp i huvudet. Men vilka är egentligen de äldsta varumärkena i världen, och var kommer de ifrån?

Asien har antika företag

Alla vet att till exempel Coca-Cola är ett av de äldsta och mest kända varumärkena i världen, men det finns flera exempel på företag som med råge är äldre än dem. Det äldsta företag, som fortfarande är aktivt, kommer nämligen från Japan.

Det heter Kongo Gumi och är ett byggföretag. Redan år 578 grundades den här byggjätten och har under de här nära 1500 åren fortsatt att utvecklas. De är dessutom inte det enda företaget från Asien med en lång historia.

Koman och Genda Shigyo, också från Japan, grundades innan år 1000 och har därmed en lång historia. I Europa är tyska vinförtaget Staffelter Hof det äldsta. Därefter kommer till exempel brittiska Otterton Mill men även fler tyska samt franska företag. Just de varumärkena riktar precis som Staffelter Hof in sig på alkoholhaltiga drycker. Såväl vin som öl. Ett av de mest välkända varumärkena är annars puben Adam & Eva som ligger i Norwich.

Framtidens varumärken

Det finns företag som har en historia på över 1000 år. Men hur kommer varumärken för de kommande tusen att se ut?

Gissa framtidens företag

Att försöka gissa vilka framtidens företag är, och hur de kommer se ut, är nästan omöjligt. Om någon på 1960-talet hade sagt att Spotify skulle vara framtiden under 2010-talet och framåt hade de flesta troligtvis rynkat på näsan.

Det är inte konstigt, med tanke på att teknologin för musikstreaming inte ens fanns, eller var i närheten av att uppfinnas. Just det är poängen dessutom. Att veta hur framtiden ser ut är omöjligt, och därav kommer ny teknologi vara det som påverkar.

Inom teknogin själv, det vill säga utveckla framtidens fordon och bilar kan många varumärken tänkas finnas. Det är uppenbart att den som lyckas ta fram ett framtidsbränsle dessutom kommer att ligga i framtiden.

Hur kommer människor leva i framtiden? Där finns troligtvis svaret hur varumärken i eftervärlden kommer se ut. Om det innebär att ta fram nya bussar eller flygplan återstår att se. Att stora företag som McDonald’s kommer leva kvar är dessutom troligt. Men historian har visat att mycket kan förändrats snabbt.

Sverige bra på innovation

Visste du att Sverige är i framkant när det gäller innovation? Det är något som lett till att det lilla landet med tio miljoner invånare kommer fortsätta vara med i toppen av skapandet av nya företag.

Litet land, stora företag

Ibland är det nästan svårt att ta in. Det är lätt att tro att de största företagen kommer från USA, Kina, Storbritannien eller Tyskland. Så är förstås fallet många gånger, då just de här länderna är några av de världsledande inom antalet storföretag.

Samtidigt var Sverige 2020 näst bäst på innovation i världen och det återspeglar sig tydligt i företagslivet. Inte bara genom några enorma internationella företag, utan även på sättet de arbetar.

Volvo, IKEA och Spotify är några av de svenska jättarna, men deras arbetssätt tillsammans med andra svenska företag har tagit landet i topp. Anledningen till att Sverige ligger så högt rankat inom innovation som man gör beror inte minst på klimatmedvetenheten.

PRV, Patent och Registreringsverket, anger just medvetenheten om klimatfrågor som en förklaring till att Global Innovation Index rankat Sverige i den absoluta världstoppen för innovation. Det finns också andra anledningar. Ett av dessa är också miljötekniken.

Sverige rankas högt, och man gör det i en skara av många framgångsrika länder. Det land som är högst rankat är Schweiz, som precis som Sverige är ett litet land men med väldigt stora framgångar inom många kategorier. Även USA och Storbritannien gör det bra och kommer trea respektive fyra på listan. Av Sveriges grannländer kommer Danmark på en sjätteplats, tätt följt av Finland.

Stora företag i Sverige

Ett litet land behöver inte vara ett dåligt land. Det visar Sverige ofta prov på, inte minst när det gäller antalet varumärken som är svenska.

Svenska företagen som dominerar

Kan du nämna de största företagen? För den som tänker på svenska storföretag lär IKEA och Volvo snabbt komma upp huvudet. Just det sistnämnda, det vill säga Volvo, är det största. I alla fall om man ser till vissa faktorer. För Volvo Cars AB har nämligen nära 25 000 anställda i Sverige och över 18 000 utomlands, med en omsättning på flera miljarder per år.

Svenska PostNord, som delvis ägs av den danska staten, är också stort och har strax över 30 000 anställda över hela världen, framför allt i Sverige och Danmark, dock. Scania, SAAB och Ericsson AB är också företag från Sverige som nått stora framgångar.

Till den skaran tillhör förstås också H&M. Klädesaffären har ”bara” 10 000 anställda i Sverige, men över 110 000 i hela världen. Samma sak gäller Ericsson, som nämndes tidigare. Där finns också de flesta anställda i utlandet, och den siffran överstiger nästan 85 000, medan det finns i runda slängar 13 000 anställda på svensk mark.

Via det här kontaktformuläret går det bra att kontakta oss vid frågor.

Fanclub – allt om varumärken!Fanclub – allt om varumärken!