Alla vet att det finns stora företag i världen. Vissa större än andra, och några har dessutom lyckats förändra världen på ett helt unikt sätt.

Amerika, storföretagens Mecka?

Vad har Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s och Nike gemensamt? Förutom att de är några av världens största företag är de alla från USA. Nordamerika har historiskt sett tagit fram några av de allra största internationella varumärkena i hela världen, och ses ibland som företagsvärldens Mecka. Verksamheterna har dessutom förändrat världen på flera sätt.

Såväl McDonald’s som Coca-Cola finns över nästa hela världen och omsätter flera miljarder dollar per år tillsammans. Bara i Sverige omsätter cola över fyra miljarder konor och är precis som i västvärlden som i andra delar den mest sålda drycken utan större konkurrens. Inom Coca-Cola-koncernen finns bland annat Sprite och Fanta, vilket gör att försäljningen från koncernen totalt ökar rejält.

Nike grundades knappt 80 år efter Coca-Cola och riktar in sig på sportindustrin, inte minst skor, men även sportkläder. Med intäkter på i runda slängar 37 miljarder dollar per år har det Oregon-baserade företaget placerat sig i världstoppen.

De har även en konkurrent i form av Adidas, som dock grundades i Tyskland. Adidas må ha ungefär hälften av Nikes intäkter, men är dock i Europa. Båda företagen har också varit viktiga delar för sportbranschen. Med enorma avtal med idrottsprofiler har man lyckats etablera sina varumärken över nästa hela världen.

Även Sverige har sina jättar

Sverige är ett litet land till antalet invånare, och även till ytan, om man jämför med USA. Men när det kommer till storföretag är Sverige ett av de länder med flest giganter per capita. Ett av de klart största i Sverige och världen är IKEA. Smålandsföretaget har konkurrerat ut många verksamheter i Sverige och ses nu mer som ett självklart alternativ för många invånare i världen när de ska köpa nya möbler eller inredning.

Spotify är också ett svenskt företag som inom musikbranschen är bland de största. De är dessutom den största streamingtjänsten för musik i världen och används av miljontals användare varje dag. Tillsammans med Volvo, som dock inte är helsvenskt längre men grundades i landet, utgör de några av de större företagen från landet. Det med flera andra uppstickare och nya företag som dyker upp varje år.