Ett litet land behöver inte vara ett dåligt land. Det visar Sverige ofta prov på, inte minst när det gäller antalet varumärken som är svenska.

Svenska företagen som dominerar

Kan du nämna de största företagen? För den som tänker på svenska storföretag lär IKEA och Volvo snabbt komma upp huvudet. Just det sistnämnda, det vill säga Volvo, är det största. I alla fall om man ser till vissa faktorer. För Volvo Cars AB har nämligen nära 25 000 anställda i Sverige och över 18 000 utomlands, med en omsättning på flera miljarder per år.

Svenska PostNord, som delvis ägs av den danska staten, är också stort och har strax över 30 000 anställda över hela världen, framför allt i Sverige och Danmark, dock. Scania, SAAB och Ericsson AB är också företag från Sverige som nått stora framgångar.

Till den skaran tillhör förstås också H&M. Klädesaffären har ”bara” 10 000 anställda i Sverige, men över 110 000 i hela världen. Samma sak gäller Ericsson, som nämndes tidigare. Där finns också de flesta anställda i utlandet, och den siffran överstiger nästan 85 000, medan det finns i runda slängar 13 000 anställda på svensk mark.